YKB utbildningar

Vi erbjuder Grund 140 h och Fortbildning 35 h

YKB utbildning

YKB utbildning är ett lagkrav för chaufförer som kör lastbil alt. buss i yrkestrafik. Vart femte år behöver YKB beviset uppdateras med fortbildning för transportslagen för att få sitt yrkeskompetensbevis förnyat. Vi erbjuder följande utbildningar:

Viktig information

ALLT DU BEHÖVER VETA

TILLFÄLLIGT UNDANTAG GÄLLANDE FÖRLÄNGD GILTIGHETSTID FÖR YRKESKOMPETENSBEVISET

  • Den 6 mars 2021 trädde en ny tillfällig EU -förordning (EU) 2021/267 i kraft, vilket innebär att giltighetstiden för ett yrkeskompetensbevis som gick ut mellan den 1 september 2020 till och med den 30 juni 2021 förlängs med tio månader.

 

FÖLJANDE GÄLLER

  • De yrkeskompetensbevis som förföll enligt datumet på beviset under perioden 1 september 2020 – 30 juni 2021 har en förlängd giltighetstid på 16 månader. De yrkeskompetensbevis som förfaller enligt datum på beviset under perioden 1 juli 2021 – 31 december 2021 förlängs med 10 månader. Se EU-beslut 2021/1356

MÅRTENSSONS ÄR SPECIALISTER PÅ YKB UTBILDNINGAR

LAGAR OCH REGLER

Från 10 september 2015 krävs att du har ett yrkeskomeptensbevis för att köra persontransporter med buss. Motsvarande krav gäller för godstransporter med lastbil sedan 10 september 2016. 

Lagen bygger på ett direktiv som är antaget av EU och den gäller förare som utför gods- eller persontransporter med fordon som kräver körkortsbehörigheterna C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D eller DE. Krav på yrkesförararkompetens gäller i alla länder inom EU samt i Norge, Island och Liechtenstein, det vill säga alla ESS-stater. 

Även du som omfattas av ”hävdvunnen rätt” alltså redan innan dessa datum innehar behörighet för något av ovan fordonsslag måste ha och medföra ditt yrkeskompetensbevis vid körning. I detta fall kräver en fortbildning på 35h ( 5 st delkurser) 

MÅRTENSSONS ERBJUDER ÄVEN FLER UTBILDNINGAR!

ÖVRIGA UTBILDNINGAR

Boka din utbildningar redan idag!

Hos oss på Mårtenssons bokar du enkelt online och betalar med Klarna. Du kan välja att betala direkt med kort, faktura eller delbetala. Du är alltid välkommen att mail eller ringa oss för att ta reda på mer om våra utbildningar. 

Kommande utbildningar

Mårtenssons utbildningar har ett stort utbud med kompetensutvecklande utbildningar. Våra kommande utbildningar under 2022 är bland annat

Vanliga frågor & svar

Alla är välkomna och många utbildningar baseras på dina förkunskaper. Läs mer under specifik utbildning. 

Läs mer under specifik utbildning. Du är alltid välkommen att ringa eller maila oss för vägledning. 

Med Klarna kan du enkelt välja att betala direkt eller dela upp på 36 månader. 

Vi har flera olika kursledare och ser alltid till att ha rätt person på rätt plats och garanterar att alla våra kursledare har lång erfarenhet och kunskap. 

Läs mer under den specifika utbildningen. En del kurser är individuella, andra har max antal. 

Vi utbildar i lokaler runt om i södra Sverige. Vi har egna lokaler i Malmö, Helsingborg, Kristianstad, Växjö, Göteborg med fasta kurser. Alternativt ute hos egna företaget.